perjantai 26. joulukuuta 2014

Ajaminen tietulliin Puolassa

Puolan tietulli moottoritie A2
                                     
Puolassa uusi moottoritie on maksullinen. Kun ajat maksulliselle tielle, on tienvieressä isot kyltit: PLATNA. Tietulli tulee jonkin ajomatkan jälkeen. Tullista tulee kyltit, jossa on kuva ja esim. 2 km.  Aja siihen kaistaan, jossa palaa vihreä valo. Puolassa tietulliin ajavat samaa kaistaa sekä rekat että henkilöautot. Kun ajat tullikopille, näet maksettavan summa yleensä kopin ikkunan alareunalla : esim. 11 ZL  (Puolan Zlotya). Kopissa on henkilö, jolle maksat käteisellä tai kortilla.

Autossa on hyvä olla joku tietty paikka tietullimaksuja varten. Meillä on kojetaulussa pikku lokero, jossa pidämme pientä kolikkopussia / kirjekuorta ja siinä zlotyn kolikoita ja muutamaa seteliä, tai sitten jotain luottokorttia. Visa on ainakin ennen ollut yleisesti tietulleissa kelpaava kortti.

Tietulleja Puolassa on yleensä ollut vain uusilla moottoritieosuuksilla. Kaupunkien lähellä saattaa olla tulleja muutaman kilometrin välein. Rahastetaan siis joidenkin ramppien ympäristöt. Esim paikalliset työmatkalaiset ovat hyvä rahastuskohde. Näissä hinta vain muutama zloty; maksu kuitenkin aamuin ja illoin.
Joltakin tietullikopilta voit saada lipun (Ticket) ja ohjeen, että sillä lipulla pääset seuraavalle tullille  ja maksu suoritetaan siellä. Tämä koskee myös sitä tilannetta, että ajat pois tietullitieltä

Puolan rajalla on ns. KANTOR -koppeja = rahanvaihto. Koska Puolassa käy valuuttana vain Zlotyt, on hyvä vaihtaa rajalta esim. 50 eurolla valuuttaa pieniä ostoksia ja tietulleja varten. Jos vaihtaa vaikka 100 eurolla, on siinä rahat jo hotelliyöhön ja syömisiin. Monissa paikoissa käy Visa ja bensat voi maksaa kortilla.
Tietullikopilta pois lähtiessä kannatta olla tarkkana liikenteen kanssa. Lähdössä pitää säilyttää oma ajolinja, että välttää peltirutut. Tullin jälkeen alueella on levikealue, joka houkuttelee pitämään tauon. Sinne reuna-alueelle pääseminen on kilpa-ajolähtijöiden takia vaikeaa. Ne alueet ovat houkutelleet sinne "epämääräisiä" kaupustelijoita ym., joiden seuraa on syytä välttää. Puolassa halpaa tavaraa voi ostaa myös turvallisista paikoista.

Taajamissa on syytä noudattaa nopeusrajoituksia, koska kaduilla on paljon jalankulkijoita.  Puolassakin poliisien tutka-autot ovat yleisiä ja tuntuvat olevan ahkerasti liikkeellä.

19.11.17
Puolassa liikenne kulkee kaupunkien läpi




Tällaisilla alueilla on syytä ajaa nopeusrajoitusten mukaan, koska esimerkiksi koululaiset ovat liikenteessä ylittämässä katuja. Kaupunkien opasteet ovat hyvät, ja koko ajan näkyy seuraava kaupunki liikennemerkeissä.
Puolan kautta ajamiseen on kuitenkin varattava aikaa ja voimia paljon, koska nopeus saattaa osittain olla 50 km/h, ja kaupunkien läheisyydessä on nopeusvalvontaa, jolloin poliisin tutka-autoja usein piilossa puiden takana.
Baltian maissa ja myös Puolassa vastaantulevat usein vilkuttavat valoja rekkoja myöten, jos näkevät tutka-auton... 


Rekat parkissa moottoritien levähdysalueella

Moottoriteiden levähdysalueita on kahdenlaisia: pelkkä levähdysalue tai hyvin varusteltu huoltoasema. Kyltti ennen levähdysaluetta ilmoittaa, onko tankkausmahdollisuutta ja kahvilaa.

Pelkkä levähdysalue on riittävä, jos ei tarvitse tankata tai syödä. Niissäkin on usein WC, mutta sen siisteydessä voi olla toivomisen varaa. Usein levähdysalueella voi vaihtaa kuskia ja ottaa vesipulloja tai muuta sisälle autoon tai vähän siivota autoa. Vettä emme ole tankanneet pulloihin, jos hanassa ei ole "drinking water" (juomavesi) kylttiä. Saksan puolella levähdysalueilla on kyltti "Trinkwasser" ja Espanjassa "Aqua potable" ja  Ranskassa "Eau potable". Näistä voi täyttää sen oman "hanavesikannun".

Hyvin varustetulla huoltoasemalla voi tankata, syödä kevyttä purtavaa, ostaa "take away" kahvia mukaan, juotavaa ja patonkileivät iltapalaksi hotelliin tms.

dzieguje = kiitos Puolan kielellä. Kun osaat tämän, ja sanot sen kiitokseksi ostoksista tai tietullista pois kaasuttaessa, saat aina iloisen hymyn! Olemme joskus miettineet, johtuuko se meidän lausumisesta...

Motelli E67 varrella Puolassa

Motelleja ja hotelleja on Puolassa paljon. Usein auton saa suoraan oven eteen.
Taso on kuvan mukainen, mutta huone on siisti. Siinä on 2 sänkyä, patteri, wc, suihku ja auton katto näkyy ikkunan ulkopuolella. Ja kun tästä on maksettu n. 25 euroa yöstä, uni tulee hyvin.
Vettä olemme juoneet omista pulloista,  iltapala on ollut "omasta takaa".
Hampaat on pesty pullovedellä, joten eipä ole ollut eri bakteerikannasta ongelmaa.
Saksan puolella voi sitten taas syödä ja juoda kuten Suomessakin.






.







2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä tietulliohjeista! Ärsytti, kun Autoliitto yms. viralliset sivut vain toteavat, että maksullisia teitä on. Saavuimme juuri Liettuasta Puolaan ja matka jatkuu kohti Espanjaa.
    Hyvää uutta vuotta!
    T. Ukkikset
    suuntanavalo.wordpress.com

    VastaaPoista
  2. Kylla Italiassa ja Sveitsissa tie tullit oli yli 100 euro molemissa. Puola on halvimista maista

    VastaaPoista

Olisin erittäin iloinen, jos jättäisit minulle kommentin!

Parhaat vinkit automatkalle

Vinkkejä turvallisuuteen automatkalla Espanjaan

Matkailu autolla Euroopassa on kivaa ja turvallista, kunhan ajattelee etukäteen tiettyjä asioita. Ajoa kaupungin läpi Kun ajaa suuren k...